ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μουσικό Σχολείο Καστοριάς

Το σχολείο μαςAlbum.jpg Εκπαιδευτικοί Σύλλογος γονέων και κηδεμόνωνΤο Σχολείο μας...

    Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς ιδρύθηκε (με την κοινή Υπουργική Απόφαση 89686/Δ2/20-05-2017, ΦΕΚ:2057/τ.Β΄/15-06-2017) και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2017-2018.

    Στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που προβλέπονται από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα για κάθε Γυμνάσιο και 13 ώρες επιπλέον την εβδομάδα μαθήματα Μουσικής Παιδείας. Διδάσκονται Ευρωπαϊκή και Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική - Θεωρία και Πράξη και οι μαθητές συμμετέχουν στη Χορωδία του σχολείου και στα Μουσικά Σύνολα.

    Ο κάθε μαθητής  μαθαίνει επίσης τρία μουσικά όργανα και έτσι το σχολείο παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας και συμμετέχει σε συναντήσεις Μουσικών Σχολείων, σε χορωδιακά  φεστιβάλ και μαθητικές συναυλίες. Διδάσκονται επίσης Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο!

    Όπως αναφέρεται στο ν. 3345/88 (ΦΕΚ 649 Β΄)- Ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων : «Σκοπός των μουσικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίων και λυκείων) είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης».

    Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού μας, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο για συμπλήρωση κενών θέσεων για τις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων σε όλα τα μουσικά μαθήματα και στην ύλη, που ορίζεται στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της αντίστοιχης τάξης. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αξιολογούνται:

    Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, που καθορίζουν την προαγωγή τους, όπως σε όλα τα σχολεία

    Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας, που καθορίζουν την παραμονή τους ή όχι στο σχολείο.

    Μαθητής που απορρίπτεται στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας, υποχρεωτικά μετεγγράφεται σε άλλο σχολείο.

    Στους  μαθητές του Μουσικού Σχολείου η πολιτεία προσφέρει δωρεάν σίτιση και μεταφορά.

    Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη Μουσική Εκπαίδευση του τόπου μας, μια περιοχή ακριτική και απομονωμένη αφού οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν μαζί με τη γνώση των βιβλίων  την καλλιτεχνική γνώση και κουλτούρα και να συμμετέχουν σε μουσικές και  πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Επίσης η φοίτηση ενός μαθητή σε ένα Μουσικό Σχολείο, ένα σχολείο όπου εκτός των μαθημάτων Γενικής Παιδείας  προάγεται η Τέχνη και ο Πολιτισμός, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις  για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και αποφυγή κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.

    Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, οι γονείς τους και όλη η τοπική κοινωνία πρέπει να θεωρούν το γραφείο του σχολείου μας προσβάσιμο και φιλικό για οτιδήποτε θέλουν να συζητήσουμε, γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καλό είναι για την Παιδεία μας δυο ώρες την ημέρα ελεύθερης έκφρασης των μαθητών μας!

Η Διευθύντρια
του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς

Βαρβάρα Μπελερή