ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +
Βασική Δράση ΚΑ2




Τον Ιούνιο του 2020 εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ2 με θέμα “Lecker und Gesund” (Νόστιμο και Υγιεινό), στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει ως εταίρος.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει ξεκινήσει η συνεργασία μας με τρία ευρωπαϊκά σχολεία:

Stadtteilschule Wilhelmsburg, Hamburg (Γερμανία), σχολείο-συντονιστής του προγράμματος

Kaarilan Koulou, Tampere (Φινλανδία) &

Gimnazija Metkovic (Κροατία)

Οι συμπράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται αφενός με εικονική συνεργασία μέσω eTwinning (πλατφόρμα επικοινωνίας και ανάρτησης εργασιών) και αφετέρου με φυσική κινητικότητα. Ωστόσο τα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19 κατέστησαν την φυσική κινητικότητα για την φετινή χρονιά (2020-21) αδύνατη.

Το πρόγραμμα λοιπόν πραγματοποιήθηκε εξ΄ ολοκλήρου με εικονική συνεργασία μέσω eTwinning. Ελάχιστες συναντήσεις της ομάδας έγιναν στο χώρο του σχολείου. Οι περισσότερες έλαβαν χώρα μέσα από την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: Οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν τον εαυτό τους μέσω eTwinning, δημιούργησαν το προφίλ τους καθώς και το Λογότυπο του Προγράμματος, αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες, ζωγράφισαν πόστερ με θέμα “Νόστιμο και Υγιεινό” και πραγματοποίησαν εργασίες με θέμα τους καρπούς και τα φρούτα.

Το πρόγραμμα έκλεισε για τη φετινή χρονιά με μια διαδικτυακή γιορτή λήξης, κατά την οποία οι μαθητές των τεσσάρων χωρών, παρουσίασαν σύντομα τον εαυτό τους, συμμετείχαν σε ρυθμικά και γλωσσικά παιχνίδια και τραγούδησαν.

Στο τέλος έδωσαν ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά με την ελπίδα της δια ζώσης συνάντησης.

Οι μαθητές του σχολείου μας τραγούδησαν το μελοποιημένο από τον Ludwig van Beethoven ποίημα του Schiller “Ode an die Freude” (Ωδή στη Χαρά), το οποίο αποτελεί συγχρόνως και τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το Rap τραγούδι “Schokolade” των Deine Freunde.