ΑΡΧΕΙΟ

01 Δεκεμβρίου 2018



ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ!!!

     Ο Δήμος Βοϊου και το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας « Κωνσταντίνος & Ελένη Παπανικολάου» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης διοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος στη Σιάτιστα Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με θέμα « Μουσική & Ελευθερία». Θέμα που είναι πάντα επίκαιρο αφού με τη μουσική, αν μη τι άλλο, εάν το θες, μπορείς να ενώσεις τους ανθρώπους οποιασδήποτε εθνικότητας, να κατευνάσεις και γιατί όχι, να διδάξεις μικρούς και μεγάλους.

     H διάρκεια του Φεστιβάλ ήταν από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 μέχρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 με έγκριση του ΥΠΕΘ με αριθμό 139553/Δ2/28-8-2018.

     Στο Φεστιβάλ προσκλήθηκαν τα Μουσικά Σχολεία της χώρας να λάβουν μέρος ώστε να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και να παρακολουθήσουν τις παράλληλες δράσεις.

     Κεντρικό πρόσωπο του Φεστιβάλ ήταν ο συνθέτης Δημήτριος Νικολάου. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια Μουσικής Τεχνολογίας, Ηχοληψίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μουσικών Σχολείων.

     Το Σχολείο μας πήρε μέρος στην όμορφη αυτή διοργάνωση μαζί με άλλα μουσικά Σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

     Οι μαθητές μας με όχημα τη «Μουσική» τραγούδησαν για την «Ελευθερία», ένωσαν τις φωνές τους με τα υπόλοιπα σχολεία και απέδειξαν για μια φορά ακόμη ότι η Μουσική ενώνει και οι ίδιοι μαζί με τους δασκάλους τους μπορούν να φτάσουν σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

     Η αίθουσα γεμάτη κόσμο , η ατμόσφαιρα ζεστή και οι διοργανωτές του φεστιβάλ φιλόξενοι. Όλοι οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαν!!!

     Το τριήμερο εκδηλώσεων περιείχε σεμινάρια για τους καθηγητές μουσικής και και άλλες δράσεις για τους μαθητές (περιήγηση στην πόλη της Σιάτιστας και γνωριμία με τους αρχαιολογικούς χώρους) και μουσικές και εικαστικές συμπράξεις.

     Ακολούθησε το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην πλατεία Δημαρχείου της Σιάτιστας με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και τέλος ένα ζεστό δείπνο στο ξενοδοχείο "Αρχοντικό" έκλεισε τη βραδιά.
























     Το χρονικό αυτής της εμπειρίας έχει ως εξής:

     Το σχολείο μας συμμετείχε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου από το πρωΐ μέχρι το βράδυ.
Η Υποδοχή του σχολείου μας στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας έγινε από τον Δ/ντή, τον Υπόδ/ντή και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και αφού συγκεντρωθήκαμε όλοι, μας ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και τις συναυλίες του Φεστιβάλ.

     Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελούταν από τους μαθητές μας οι οποίοι θα τραγουδούσαν στο άναμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου της πόλης. Για το σκοπό αυτό λειτούργησε χορωδιακό εργαστήρι με την καθηγήτρια κ. Μαρία Κουζιάκη η οποία δίδαξε τα τραγούδια σε δίφωνη επεξεργασία.

     Οι μαθητές της δεύτερης ομάδας απασχολήθηκαν σε εργαστήρι με δημιουργικές δραστηριότητες υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

     Αφού μοιράστηκαν χαρτιά, ψαλίδια, και κόλλες, η ομάδα των μαθητών χωρίστηκε σε υπο-ομάδες ανάλογα με τα είδη των κατασκευών.

     Έπειτα βήμα βήμα και με αναλυτικές οδηγείες από τους καθηγητές, οι κατασκευές άρχισαν να παίρνουν μορφή.

     Εντυπωσιακότερη όλων ήταν η κατασκευή Οριγκάμι. Τα στάδια αυτής της κατασκευής ήταν λίγο περίτεχνα αλλά με λίγη προσοχή, και με την βοήθεια των καθηγητών, οι μαθητές μας κατάφεραν να παρουσιάσουν αξιοπρεπέστατα Οριγκάμι.

      Με το τέλος των εργαστηρίων αφού κέρασαν τους μαθητές μας κολατσιό και χυμό, συγκεντρωθήκαμε έξω στην είσοδο του σχολείου και τραβήξαμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Η φωτογένεια των μαθητών μας ήταν δεδομένη!!!

     Ακολούθησε μικρή βόλτα στην πόλη όπου ο καιρός βοήθησε και μπορέσαμε να περπατήσουμε στα γραφικά καλντερίμια και να δούμε τα αξιοθέατα. Κάποιοι μαθητές μας έστησαν αυτοσχέδια μικρή ορχήστρα στην πλατεία και το τραγούδι ξεκίνησε.

     Επόμενος σταθμός ήταν το Μουσείο Παλαιοντολογίας το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Τραμπάντζειου Γυμνασίου της πόλης.

     Τα εκθέματα ήταν εντυπωσιακά αφού ελάχιστοι από εμάς γνώριζαν ότι τα Μαμούθ ήταν οι μόνιμοι κάτοικοι αυτής της περιοχής χιλιάδες χρόνια πριν. Οι τεράστιοι χαυλιόδοντες που εκτείθονται στο μουσείο προκαλούν δέος.

     Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στον παλιότερο σωζόμενο ναό της πόλης, την Αγία Παρασκευή. Χτισμένος το 1677, αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο μεταβυζαντινής τέχνης. Η διάταξη των θολών είναι σε σχήμα σταυρού. Ο ναός, μέσα και έξω είναι γεμάτος με τοιχογραφίες.

     Αξιοπρόσεκτη στο νότιο τοίχο του νάρθηκα-γυναικωνίτη η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων σοφών, Σόλωνα, Πλούταρχου, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη και Σίβυλλας, φανερώνει την άνθηση της ελληνικής παιδείας στη Σιάτιστα στα τέλη του 17ου αιώνα και μετά. Το τέμπλο ψηλό, ξυλόγλυπτο, όπως ο άμβωνας και το δεσποτικό.

     Επίσης άξιος συγχαρητηρίων ήταν ο καθηγητής ο οποίος γνώριζε κάθε λεπτομέρεια για αυτόν το Ναό και με άκρως επαγγελματικό τρόπο μας μετέδωσε τη γνώση του!

     Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο Πολιτιστικό κέντρο "Άρης και Λίλιαν Βουδούρη" όπου μαζί με τα άλλα Μουσικά σχολεία που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, παρουσιάσαμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα όπου οι κόποι μας ανταμοίφθηκαν με πολύ δυνατό και ασταμάτητο χειροκρότημα. Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη!

     Το βραδάκι, βρεθήκαμε στο Τσιστοπούλειο Δημαρχιακό μέγαρο μαζί με τα άλλα σχολεία. Μετά από την αντίστροφη μέτρηση από τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλου και τα βεγγαλικά, τραγουδήσαμε τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που είχαμε διδαχθεί στο εργαστήρι.

     Η φιλοξενεία μας από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας ολοκληρώθηκε με φαγητό και διασκέδαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Αρχοντικόν". Παρόντες ήταν ο Περιφεριάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, βουλευτές και η Σύμβουλος Μουσικής.

     Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Δήμο Βοΐου, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδεσης Δυτκής Μακεδονίας, την Β/θμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κοζάνης, τους εθελοντές, τους καθηγητές και όλους όσους συνετέλλεσαν σε αυτό το εξαιρετικό φεστιβάλ το οποίο θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο.