ΑΡΧΕΙΟ

2 Νοεμβρίου 2018



Ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη
η εκπαιδευτική δράση
της "Φιλαναγνωσίας"


     Σήμερα στο σχολείο μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας και με πρωτοβουλία της φιλολόγου Παναγιώτας Τσιάτσικα, ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη εκπαιδευτική δράση, με τον τίτλο "Φιλαναγνωσία"!

     Η θετική κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στο βιβλίο, στα σχολικά χρόνια, είναι καθοριστική για όλη τους τη ζωή.

     Ο εκπαιδευτικός, όχι μόνο στο μάθημά του αλλά και με τη γενικότερη στάση του στην τάξη, καλείται να γίνει συναναγνώστης, εμψυχωτής, διαμεσολαβητής, εξασφαλίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν οι μαθητές να εκφράζονται άνετα και άφοβα, όπως ταιριάζει στην ηλικία και την ιδιοσυγκρασία τους.

     Επιπλέον, με τις αναγνωστικές δράσεις δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και παράλληλα να έρθουν όλοι πιο κοντά με τον εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα από την επίδοση του καθενός, αφού για κάθε παιδί πάντα υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.

     Είναι κρίσιμο να αισθανθούν τα παιδιά ότι η ανάγνωση βιβλίων δίνει μια διαφορετική νότα στη ζωή τους, μια νότα ελευθερίας και δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις και σκέψεις.

     Είναι σημαντικό για τους μαθητές, να έρχονται σε επαφή με βιβλία, να τα πιάνουν, να τα ξεφυλλίζουν, να μαθαίνουν, να αντλούν πληροφορίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Έτσι θα ξέρουν πώς να διαλέξουν βιβλία σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη.

     Γενικότερα, η ένταξη του βιβλίου στη ζωή της τάξης με κάθε αφορμή, μαθαίνει στα παιδιά ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.