ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μουσικό Σχολείο Καστοριάς

5 Μαΐου 2018Εξαιρετική η συμμετοχή
του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς
στις εκδηλώσεις τιμής στον Απόστολο Παύλο
«Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» 2018
στην Καβάλα!


     Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς από τις 5 έως τις 9 Μαΐου 2018 έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις τιμής στον Απόστολο Παύλο στην πόλη της Καβάλας, όπου ήρθε σε επαφή και συμμετείχε σε σύμπραξη με πολλά μουσικά σχολεία της χώρας.

      Οι καθηγητές και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κορυφαίους μουσικούς και προσωπικότητες της παράδοσης και όχι μόνο... Για δεύτερη χρονιά παρουσιάστηκε στην Καβάλα η εκδήλωση « Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία – Ήχος καθαρός εορταζόντων και φωνή αγαλλιάσεως» στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Καβάλα τιμά τον Απόστολο Παύλο», το διάστημα από 5 έως 9 Μαΐου 2018.

      Συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο δήμος Καβάλας , η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ οικονομικά και οργανωτικά. Συνολικά 16 Μουσικά Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, πάνω από 800 μαθητές και συνοδοί, πολλοί καλλιτέχνες και σημαντικά ονόματα της Βυζαντινής και λόγιας μουσικής τίμησαν και φέτος την διοργάνωση.

     Την έναρξη των εκδηλώσεων «κήρυξε» ο Διονύσης Σαββόπουλος σε μια συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας στις 4 Μαΐου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το Σάββατο 5 Μαΐου με την εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, με όλα τα Μουσικά Σχολεία. Την Κυριακή επτά εκκλησίες στην πόλη της Καβάλας με βυζαντινή μουσική έψαλλαν την θεία λειτουργία, την Δευτέρα το πρωί ιδρύθηκε η βιβλιοθήκη «Σόνιας Θεοδωρίδου», όπου η διεθνούς φήμης υψίφωνος έκανε δωρεά μουσικών βιβλίων στην πόλη της Καβάλας και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

     Τα Μουσικά Σχολεία επίσης σε 4 σημεία της Καβάλας παρουσίασαν ελεύθερο πρόγραμμα της επιλογής τους. Έγινε μια μεγάλη μουσική γιορτή με τους μαθητές και τον κόσμο.

     Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, παρότι νεοϊδρυθέν, κατάφερε και απέσπασε την προσοχή του κοινού και καταχειροκροτήθηκε στην συναυλία που έδωσε στον πεζόδρομο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

     Την Δευτέρα το βράδυ στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, σε μια μαγευτική βραδιά, με παρουσιαστή τον εκφραστικό Αλέξη Κωστάλα, συνέπραξαν όλα τα Μουσικά Σχολεία επί σκηνής με 400 μαθητές χορωδούς και 250 μαθητές στην ορχήστρα. Το αποτέλεσμα ήταν φαντασμαγορικό και ανεπανάληπτο. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην Καβάλα, λειτουργούσαν Βιωματικά Εργαστήρια για τους μαθητές όλων των σχολείων, στα οποία είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αναγνωρισμένους μουσικούς και μαέστρους.

     Σε όλη την διοργάνωση, ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια των αμέτρητων εθελοντών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια οι οποίοι ήταν μαζί μας όλες αυτές τις ημέρες, καθοδηγώντας μας και ενημερώνοντάς μας αδιαλείπτως. Την Τρίτη το πρωί έγινε η απονομή των αναμνηστικών βραβείων με το ΤΕΙ της Άρτας να παρουσιάζει μια συναυλία. την Τρίτη το βράδυ η Σόνια Θεοδωρίδου διάβασε κείμενα της Αναστάσεως πλαισιωμένη με βυζαντινή χορωδία και λόγια μουσική από το ΤΕΙ Άρτας. Στις 8:30 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, μαθητές και μαθήτριες Μουσικών Σχολείων συνέπραξαν και ερμήνευσαν ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και έργα της λόγιας παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Συμμετείχε Χορός Αγιορειτών Πατέρων υπό τη διεύθυνση του γέροντος Δαμασκηνού και της συνοδείας του.

      Ο εορτασμός έκλεισε την Τετάρτη 9 Μαΐου με συναυλία από την Ελένη Καραΐνδρου. Στο περιθώριο της συναυλίας, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Προκόπιος τίμησαν για το πολυσήμαντο έργο τους τον καθηγητή Στάθη Γρηγόριο και τον Ακαδημαϊκό Θεόδωρο Αντωνίου. Η Δ/νση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Καστοριάς, ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την μεγαλειώδη διοργάνωση.